Janko's Meubel en Deurbeslag

Oude houten meubel opknappen in 6 stappen

Een oude houten meubel opknappen kunt u makkelijk zelf doen en het is nog leuk ook! Met de juiste benodigdheden voor meubelrestauratie maakt u van een oude kast weer een mooie eyecatcher voor in uw interieur. Wij maakten een stappenplan voor u.

Een oude houten meubel opknappen begint met het meubel zelf. In dit stappenplan leggen we u uit hoe u een oude kast opknapt in nostalgische stijl. Deze stappen kunt u natuurlijk ook toepassen op andere meubels zoals tafels, (schommel)stoelen, bedden, sidetables, vitrinekasten, keukenkastjes enz. Laat uw creativiteit de vrije loop en u tovert ‘zooi’ om tot mooi.

Inspiratie nodig? Neem een kijkje in onze fotogalerij

Stap 1: Het meubelstuk

Misschien heeft u of een buurvrouw nog een oude kast staan. U vindt oude meubels ook op plaatsen zoals een kringloopwinkel, via marktplaats of een rommelmarkt.
Of u heeft een authentiek meubelstuk van oma ge-erft wat u niet weg wilt gooien uit emotionele waarde maar wat toch ook niet uw smaak is: een oude kast is zo gevonden. Het maakt niet uit of er vieze plekken op zitten, of de deurtjes er nog in hangen en of er nog pootjes onder zitten. Dit is allemaal op te knappen met de juiste meubelaccessoires in oude stijl.

Meubel opknappen 1

Foto: shabbytreats.nl

Stap 2: Ontvetten

Oude kasten zijn voor diverse zaken in huis gebruikt. De kast stond bijvoorbeeld in een keuken waardoor er een laagje vet op zit of hij stond in een woonkamer waar veel gerookt is. U moet de kast dus eerst goed schoonmaken. Hiervoor zijn diverse middelen op de markt zoals St. Marc. Dit is een veilig middel voor de gezondheid en daarnaast is het goedkoop. Één dopje St Marc in een kwart liter water is al genoeg om te kunnen ontvetten. Gebruik hiervoor een witte doek. Zo kunt u goed zien of de kast nog afgeeft. Omdat St. Marc een dun laagje achterlaat moet u de kast altijd nog een keer met gewoon water afwassen.

Stap 3: Schuren

Stap drie van een oude houten meubel opknappen is schuren. Vaak is dit echt noodzakelijk. Een nieuwe laag verf pakt namelijk niet op de oude verf.
Schuur de kast lichtjes op met een middelfijn schuurpapier en pas daarbij op dat u niet te hard of ‘te veel’ schuurt. Dan gaat het hout bloeden en krijgt u vlekken nadat de kast geverfd is. Toch teveel geschuurd? Dan dient u de kast voor te strijken met een voorstrijkmiddel tegen vlekken.
Écht geen zin om te schuren? Er zijn ook verfsoorten te koop waarbij u niet eerst hoeft te schuren zoals Annie Sloan Chalk.

Stap 4: Verven

Als de kast schoon is kan het leukere werk beginnen: verven! Er zijn verschillende merken meubelverf op de markt. Dan hebben we het niet alleen over merken maar ook over soorten zoals whitewash, greywash, soft silk verf of krijtverf.
Soms zijn twee lagen verf voldoende, soms zijn er drie nodig, dit ligt aan het soort verf dat u gebruikt. Verf altijd in dunne lagen. Laat de eerste laag lang genoeg drogen voor u aan een volgende laag begint.
U kunt verschillende soorten kwasten of zelfs rollers gebruiken. De keuze hiervoor ligt aan uw eigen voorkeur, de grootte van de kast en het resultaat dat u wil behalen.

Meubel opknappen 2

Foto: shabbytreats.com

Stap 5: Effecten aanbrengen

Om uw kast nog wat specialer te maken kunt u verschillende technieken gebruiken. Een veel gebruikte techniek is ‘disstressing’. Hierbij schuurt u bepaalde plaatsen van de kast op voor een oude, verweerde look. Bent u benieuwd naar de techniek dan kunt u op YouTube veel voorbeelden vinden.
U kunt ook werken met stencils om zo een patroon of afbeelding op uw meubels te verwerken.
Met wax kunt u meubels een speciale look geven. Een wax aanbrengen op het meubel is altijd een slim idee omdat het dan beschermt is tegen vlekken en makkelijker af te nemen is met een vochtige doek.

Stap 6: Afwerking van oude houten meubel opknappen

Stap 6 is de leukste stap: het afwerken van uw kast!
De simpelste kasten krijgen een majestueuze uitstraling door het afwerken met authentieke accessoires. Bijvoorbeeld met een nostalgische deurknop of een ladegreep in oude stijl. Is een scharnier van de kast kapot? U maakt uw kastdeurtjes weer werkend met een van de authentieke scharnieren uit ons assortiment.
Kan uw kast op slot maar is de sleutel kwijt? Wij hebben een passende nostalgische sleutelplaat én een nieuwe sleutel in oude stijl die erbij past. Wilt u de kast eenvoudig kunnen verrijden? Janko’s heeft authentieke wieltjes die passen bij uw oude opgeknapte meubel.

Klik op een van de afbeeldingen om ons aanbod nostalgisch meubelbeslag bekijken.

Keuken voor
Keuken na