Janko's Meubel en Deurbeslag

Houten onderdelen: consoles, houten ornamenten en houten torentjes

Je ziet houten consoles, houten ornamenten en houten torentjes vaak op meubels zoals kasten en stoelen. Ze geven het meubelstuk nét even dat beetje extra. Maar je komt houten onderdelen ook tegen op schouwen en klokken.
Meestal worden houten onderdelen gemaakt van beukenhout. Dit hout splintert niet als het door de machine wordt gefreesd. Want dat is hoe tegenwoordig houten onderdelen worden gemaakt; met een computer gestuurde frees. Dit zorgt voor consistentie in het product en het is een stuk goedkoper als handgemaakte houten onderdelen. Toch blijft de authenticiteit van het onderdeel behouden.
Houten onderdelen zijn te waxen, verven of beitsen in iedere gewenste kleur. Zo past een houten onderdeel altijd bij uw meubelstuk.

Houten consoles
Houten consoles zijn verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen. Ze worden vaak gebruikt om een schouw of haard te verfraaien.

Houten consoles 2 min
Houten consoles 1 min

Ziet u het? Het is dezelfde houten console op beiden foto’s! Door het gebruik van verf maakt u van een blank beukenhouten console een fraaie eyecatcher in uw interieur.

Houten consoles worden ook gebruikt voor versiering van het plafond als zogenaamde balksteun of als stijlvolle lambrisering langs de muur. Of wat dacht u van een houten console als kaarskandelaar aan de muur of als steun voor een authentieke boekenplank?

Houten ornamenten
Janko’s heeft diverse houten ornamenten in diverse vormen en afmetingen voor de afwerking van uw antieke meubelstuk. Van kleine, ronde houten ornamenten tot grote ornamenten in bijzondere vormen. Met rozetten en ladefronten geeft u een saai meubelstuk een nostalgische uitstraling.

Houten ornamenten zijn voor een groot aantal toepassingen te gebruiken. Meestal worden ze op meubels bevestigd. Maar ze worden ook gebruikt om spiegels of om het hoofdbord van een bed te verfraaien. Er zijn zelfs klanten die houten ornamenten voor draaiorgels en pipowagens gebruiken! . En wat vindt u van onderstaande deur? De mogelijkheden met houten ornamenten zijn oneindig.

Houten ornamenten min

Houten gedraaide torentjes
De authentieke gedraaide torentjes en pionnetjes zijn gemaakt van beukenhout. Er zijn diverse maten en varianten verkrijgbaar.

Houten torentjes worden gebruikt op Franse jachtstoelen of Vlaamse eikenhouten stoelen. Deze stoelen zie je tegenwoordig niet veel meer in het interieur. Maar een oude stoel in renaissance stijl die met rood velours bekleed wordt kan een échte eyecatcher in uw interieur zijn! U kunt een oude stoel vaak voor een prikkie kopen bij een kringloopmarkt en zelf opknappen.

Stoel rood min

Behalve op stoelen worden de houten torentjes ook gebruikt op Mechelse kasten, jachtkasten of Henri Deux kasten. Heeft u een mooie kast gezien bij de kringloop maar ontbreekt er een houten torentje? Niets aan de hand, u bestelt deze eenvoudig in onze webshop.

De torentjes worden ook gebruikt op oude klokken zoals een Friese staartklok of Sallander klok. Is uw erfstuk beschadigt omdat er een torentje mist? Neem een kijkje in onze webshop voor een torentje dat past bij uw klok!

Bent u op zoek naar houten ornamenten, houten console of houten gedraaide torentjes? Bekijk dan ons ruimte assortiment houten onderdelen. Hieronder een kleine greep uit ons assortiment.